Egy jó kártyajáték

2023.10.25

 

Legtöbben játszottunk már életünk során különféle kártyajátékot. Volt, amelyik jobban tetszett, volt, amelyik kevésbé. Van, aki már nem játszik, van, aki mind a mai napig a hobbik között emlegeti. Mi a jó a kártyajátékban? Talán elsősorban az, hogy nyerhetünk. Hogy lehetünk a legjobbak egy adott körben. Hogy a rendelkezésünkre álló lapokat úgy mozgatjuk, hogy megnyerjük azt a kört. Aztán a következőt. És a következőt. Minél többször nyerünk, annál nehezebb abbahagyni. Ha van tétje a győzelemnek, akkor “bármire” képesek vagyunk.

 

Hogy van ez egy vezető életében? Aki szeret vezetni, nagy valószínűséggel azért is van, mert szeret győzni. Mert jó valamiben. Mert lehet a legjobb egy megmérettetésben. Ha nem látnánk a potenciált a cél elérésére, nagy valószínűséggel nem mennék bele a “játékba”.

 

Milyen lapokat mozgatunk meg ilyenkor? Az üzleti pszichológia számos vezetési stílust megkülönböztet. Legtöbbször azt alkalmazzuk, amiről azt gondoljuk, hogy Jolly Joker lehet a kezünkben. És valóban léteznek ilyen kártyák.

 

A hatalom jelen van minden szervezetben. Ez határozza meg az egyensúlyt vagy annak hiányát egy vagy több ember között. Ha döntéshelyzet van, tudom, hogy kihez fordulhatok. Ha ez egészségesen működik, akkor megoldás születik egy ilyen helyzetben. Mert a változás generál egy új helyzetet, amiben dönteni kell, hogy merre menjünk tovább. Egy baráti társaságban nincs vezető, de ott is legtöbbször van egy vagy több véleményvezér. Az üzleti életben pedig vannak kijelölt szerepek, és ezekkel élni szoktunk. Vagy jól, vagy rosszul.

 

Az egyensúly akkor borul fel, amikor a hatalommal visszaélnek. Amikor nem egy olyan közös cél elérése érdekében vannak a kártyák bevetve, ami a legtöbb ember érdekét szolgálja, hanem mondjuk csak egy emberét. De felborulhat akkor is, ha túl van tolva egy adott vezetési stílus. Ennek hátterében állhat például a vezetői bizonytalanság, ami arra készteti a döntéshozót, hogy kompenzáljon valamilyen hiányt (pl szakmai tudás, rossz eredmények, jutalék, presztízs és még sorolhatnánk).

 

A befolyásolás művészete megnyilvánul a hatalmi dinamikákban. Számos verziója létezik ennek, és ha a vezető foglalkozik önismerettel és önfejlesztéssel, képes lesz úgy “forgatni a kártyákat”, hogy abból egy szép “karmesteri” alkotás szülessen, ahol tudja, hogy mikor melyik hangszert kell megszólaltatni, és hogyan fog egyik hang harmonikusan ráépülni a másikra. A jó karmestert szinte észre sem lehet venni. A nézők csak “ráfekszenek” a harmonikus zenei alkotásra és élvezik a pillanatot. Ha a karmester visszaél a szerepével, káosz keletkezik.

 

Hosszabb távon mindenkinek lesznek jó lapjai. Ma nekem, holnap neked, és a végén majd összeszámoljuk, hogy ki tudott jobban élni a lehetőségeivel.”  Mérő László

 

Kovács E. Zsófia

Pszichológus, szervezetfejlesztő

 

További cikkek olvashatók itt.