„Ha kávé keserű, ha mártás savanyú”, avagy a sokoldalú női vezetők dicsérete

2024.05.03.


Május első vasárnapján elsőként mindig ez a kedves (és oly igaz) vers jár az eszemben, és ez a nap minden évben meghatározó nap számomra kisgyermekkorom óta. Mert ez a nap mindig az én csodálatos Édesanyám ünnepléséről szólt. Valahogy mindig jobban, hangsúlyosabban ünnepeltem ezt, mert számomra még a születésnapjánál is fontosabb volt a tény, hogy nem „csupán” megszületett, hanem éppen az én anyukám lett. Emlékszem, hogy már gyermekként is felfogtam, mennyi mindennel „zsonglőrködik” nap, mint nap azért, hogy bár szerény körülmények között éltünk, ő mégis megadja nekem mindenből (szeretetből, bizalomból, támogatásból, de a legszebb ruhákból és élményekből is) a legjobbat. 


És persze miközben „körülöttem forgott”, volt egy munkája, ahol maximálisan jól teljesített, vezetett egy háztartást (minden nap meleg étel volt vacsorára!), gondoskodott a tágabb család összetartásáról, szülinapokat, családi összejöveteleket szervezett, de emellett eljutott a fodrászhoz, gondozta a kiskertet, és még sorolhatnám. A lényeg az, hogy csodáltam már akkor is, hogyan képes mindezt kézben (vagy akár csak fejben) tartani, és hogy honnan van benne ennyi ERŐ. 


A mostani Anyák Napján már sokadjára nincs mellettem, mégis az Ő tiszteletére szeretnék most az összes Édesanya előtt egy aktuális témát picit körüljárva tisztelegni azért a rengeteg pozitívumért, amit nem csupán a családjaiknak, hanem a munkahelyük mindennapjaiban is jelentenek.


Miért olyan aktuális a női vezetők témaköre 2024-ben?

2022 júniusában az EU elfogadta a női igazgatótanácsi kvótákat meghatározó jogszabályt, mely előírja, hogy a tőzsdén jegyzett vállalatoknak 2026 közepére 40%-os női képviselettel kell rendelkezniük az igazgatótanácsokban, illetve 33%-os női képviselettel az ügyvezető és nem ügyvezető pozíciókban. A jogszabály ambiciózus elkötelezettséget jelez a nemek közötti vezetés kiépítése mellett, és tudjuk, hogy céges viszonylatban azt, amit mérünk, jó eséllyel meg is valósítjuk.

EU és a női vezetők


A kérdés ugyanakkor nem a kvótákban rejlik, hanem a tényben, hogy a női erősségek szerepe a mai dinamikus és folyamatosan változó szakmai környezetben egyre jelentősebb. Véletlenül sem arról szól ez, hogy egy férfi vagy egy nő a jobb vezető, hanem arról a kutatásokkal is igazolt tényről, hogy a nemek tekintetében kiegyensúlyozott vezetői csapatok produktívabbak és sikeresebbek. 


A világ 90 szervezetének 50 ezer vezetőjét vizsgálva a női-férfi vezetői arány valamint a kulcsfontosságú teljesítménymutatók közötti (elkötelezettség, a márkaismertség, ügyfélmegtartás, pénzügyi mutatók) összefüggés tekintetében, a Sodexo például egyértelműen arra jutott, hogy, hogy a 40 és 60 % közötti férfi-nő arányú csapatok tartósabb és kiszámíthatóbb eredményeket produkálnak, mint a kiegyensúlyozatlan csapatok. 


Amit a női vezetők tudnak adni a szervezetnek

Erő a női vezetőkbenA nők olyan egyedi erősségekkel rendelkeznek, amelyek nagyban hozzájárulnak az üzleti sikerhez. A férfi és női agy közötti szerkezeti és személyiségjegyeket érintő különbségeket vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a nők hajlamosabbak kiemelkedni olyan területeken, mint az empátia, az együttműködés és az érzelmi intelligencia, mindez pedig hatékony kommunikátorokká és kapcsolatépítőkké teszi őket a munkahelyen. 


Együttműködő természetük elősegíti a csapatmunkát és a befogadást, ami innovatívabb megoldásokhoz és erősebb csapatkohézióhoz vezet.

Emellett a nők gyakran nagyobb rugalmasságot és alkalmazkodóképességet tanúsítanak a kihívásokkal szemben, ami a többfeladatú képességüknek és az összetett helyzetekben való eligazodásban való jártasságuknak tulajdonítható. Ezek a tulajdonságok felbecsülhetetlenek a vezetői szerepekben, ahol az agilitás és a kitartás elengedhetetlen a szervezeti változások és a növekedés előmozdításához.


Üvegplafon – Barát vagy ellenség a női vezetők számára?

Üvegplafon a női vezetők karrierútjábanMár az EU-kvóta vagy az Internetről beömlő témacikkek előtt is foglalkoztatott a téma, hogy valójában mi minden hátráltatja egy nő vezetővé válását. Én magam is megéltem, hogy az első kinevezésemre a felkéréstől számított 1 évig kellett várnom, ennyi időbe telt ugyanis a felsővezetésnek „megemészteni”, hogy egy nő is képes ugyanannyit letenni az asztalra, mint egy férfi. Kétszer annyit hoztam… 


A nemi előítéletektől azt gondolom, még sokáig nem fogunk tudni teljesen megszabadulni, ezért nem is erre fókuszálnék, sokkal inkább arra: milyen módon tudunk támogatni egy női vezetői potenciált abban, hogy a karrierben való előrelépés ne a magánéleti teendők vagy önmaga feladásához vezessenek. 


A Hogyan érvényesüljünk nőként? című könyv 12 olyan tényezőn vezeti végig az olvasót, amely a nemi előítéleteken túlmenően vizsgálja, hogy saját magunkba nézve mi az, ami vissza tart, ha egyébként vezetői ambícióval és készségekkel rendelkező nők vagyunk.


Sajnos a könyv érdemi megoldást a „Hogyan másképp”-re számomra nem kínál, ugyanakkor már ez a tény is felveti a szükségét annak, hogy valódi megoldásokkal segítsük a női kollégáinkat. Mert biztos vagyok benne, hogy ha felsővezetőként kürülnézel a csapatodban, számos vezetői potenciált jelentő női kollégát fogsz találni.


Ahogy korábbi cikkemben is írtam, nincs rossz fejlesztés, csak olyan, amit még nem próbáltunk ki. És nincs áttörhetetlen üvegplafon, csak olyan, aminek nem a megfelelő „kalapáccsal” mentünk neki.


Nők, Édesanyák, Vezetők – csodálatosak vagytok, sokrétűek, tehetségesek! Ne adjátok fel, fejlesszétek magatokat, őrizzétek a női erősségeiteket, és érvényesüljetek! Anyák Napján pedig hagyjátok, hogy körül ugráljanak és kényeztessenek Benneteket. Megérdemlitek.


„Tudok egy varázs-szót,/ha én azt kimondom,/egyszerre elmúlik/minden bajom, gondom. 

Ha kávé keserű,/ha mártás savanyú,/csak egy szót kiáltok,/csak annyit, hogy: anyu!”

Nádányi Zoltán. Anyu


Rozgonyi Anita

Szervezetfejlesztő


További cikkek olvashatók itt.

A Női Vezetők