Egyetlenem?
Melyik a legjobb vezetői stílus?

2024.01.05.

 

Ha a szakmai életem különböző területeit (karrier, munkahelyek, pozíciók) nézem, nehéz lenne bármelyik esetében is megmondanom:

  • melyik volt a legjobb lépés a karrieremben
  • melyik munkahely volt számomra a legtökéletesebb
  • melyik feladatkörben voltam a legsikeresebb.

Miért is tenném? Hiszen az, aki ma vagyok, nem csupán az egyik lépcsőfok, egyik munkahely és egyik pozíció eredménye. Mind jó volt valamire, mindegyik segített a fejlődésemben, mindegyiknek volt hozzáadott értéke az életemhez, a személyiségemhez, a sikereimhez.

 

Amikor tehát az a téma jön elő, hogy melyik a legjobb vezetési stílus, én kitartóan hangoztatom, hogy a helyzetfüggő vezetésben hiszek, mert meggyőződésem, hogy egyetlen vezetési stílus sem rossz vagy jó, csupán jókor vagy rosszkor alkalmazott van.

Egyetlenem?5 gyakran alkalmazott vezetői stílus: előnyök és buktatók

A hatékony vezetés kulcsfontosságú az élet különböző területein, a munkahelytől a közösségi szervezetekig. A különböző helyzetek különböző vezetési stílusokat igényelnek, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és lehetséges buktatói. Ebben a cikkben az öt gyakran előforduló vezetői stílust fogjuk bemutatni, példákat hozva, és kiemelve annak fontosságát, hogy kerüljük bármelyik stílus túlzott jelenlétét a többi rovására.

 

Mi a vezetői stílus? 

A vezetői stílus az az egyedi és következetes megközelítés, amellyel egy vezető a csapata és a csapattagok irányítását, befolyásolását a közös célok elérése érdekében végzi. Magában foglalja a 

  • vezető viselkedését, 
  • kommunikációs stílusát, 
  • döntéshozatali módszereit és 
  • az emberek irányításának és motiválásának általános megközelítését.

Az üzleti életben a különböző vezetési stílusok befolyásolhatják a szervezeti kultúrát, a munkavállalói morált és a vállalat általános sikerét. 

 

Melyek a leggyakoribb vezetői stílusok? 

1. Transzformációs vezetői stílus 

A transzformációs vezetők a közös jövőkép elősegítésével és a személyes fejlődés ösztönzésével inspirálják és motiválják követőiket. Gyakran példamutatással vezetnek, és pozitív és innovatív munkakörnyezetet teremtenek.

Transzformációs vezetés

Előnyei: Fokozza a morált és a motivációt, bátorítja a kreativitást és az innovációt valamint erősíti a csapatmunka érzését

Ezen vezetési stílus talán legismertebb alakja Steve Jobs (az Apple Inc. társalapítója): csapatát másfajta gondolkodásra ösztönözte, és forradalmasította a technológiai ipart.

Veszélye: A személyes karizma túlzó hangsúlyozása ahhoz vezethet, hogy a gyakorlati részletekre vagy a napi működésre kevesebb figyelem jut, mint szükséges lenne.

 

2. Tranzakciós vezetői stílus

Tranzakciós vezetési stílusA tranzakciós vezetők a jutalmak és büntetések rendszerére támaszkodnak, hogy motiválják csapatukat. Világos elvárásokat állítanak fel, és a teljesítmény alapján visszajelzést adnak.

Előnyei: Struktúrát és világos elvárásokat biztosít, jutalmazza a kiemelkedő teljesítményt nyújtókat valamint hatékony a válsághelyzetekben.

Kiemelkedően alkalmazta ezt a vezetési stílust Jack Welch, a General Electric korábbi vezérigazgatója, aki az elszámoltathatóságra és a teljesítménymérésekre helyezte a hangsúlyt a cégén belül.

Veszélye: Ha elcsúszik a fókusz a jutalmakra és büntetésekre, az elfojthatja a kreativitást és a belső motivációt.

 

3. Szolgáló vezetői stílus

Szolgáló vezetésA szolgáló vezetők a csapattagok igényeit helyezik előtérbe, céljuk alapvetően az, hogy az ő fejlődésüket szolgálják és támogassák. Az erős kapcsolatok kiépítésére valamint a személyes és szakmai fejlődés elősegítésére összpontosítanak.

Előnyei: Pozitív és támogató munkakörnyezetet teremt, növeli a munkavállalók elégedettségét és lojalitását valamint elősegíti az együttműködés kultúráját

Herb Kelleher, a Southwest Airlines társalapítója a szolgáló vezetői stílusáról volt ismert, aki a munkavállalókat helyezte előtérbe, hogy egy ügyfélközpontú és sikeres légitársaságot hozzon létre.

Veszélye: A túlzott engedékenység a csapaton belüli irányítás és elszámoltathatóság hiányához vezethet.

 

4. Autokratikus vezetői stílus

Autokratikus vezetésAz autokratikus vezetők önállóan hoznak döntéseket, anélkül, hogy a csapatuk sok beleszólást kapna. A tekintélyükre támaszkodva irányítják és ellenőrzik a követőiket.

Előnyei: Gyors döntéshozatal, hatékonyság válsághelyzetekben valamint világosan meghatározott szerepek és felelősségi körök.

Elon Musk sok szempontból zseniális számomra, ugyanakkor a Tesla és a SpaceX vezérigazgatóját gyakran az autokratikus vezetői stílussal hozzák összefüggésbe, mivel határozott és víziószerű döntéseket hoz a vállalatai számára.

Veszélye: A túlzott ellenőrzés a bizalom, motiváció és önállóság elvesztéséhez vezethet, és akadályozhatja az innovációt és a kreativitást a kollégákban.

 

5. Laissez-Faire vezetői stílus

A Laissez-faire vezetők „kezek nélküli” megközelítést alkalmaznak, hagyják, hogy a csapattagok maguk hozzák meg a döntéseket és kezeljék saját feladataikat. Szükség esetén útmutatást adnak, de általában megbíznak csapatuk képességeiben.

Laissez-Faire vezetési stílusElőnyei: Ösztönzi az önállóságot és a függetlenséget, elősegíti a kreativitást és az innovációt valamint tökéletes a magasan képzett és motivált csapatok számára.

A Google korai vezetői, Larry Page és Sergey Brin, a Laissez-faire megközelítést követték, elősegítve ezzel az innováció kultúráját, és szabadságot adva az alkalmazottaknak a projektek megvalósításához.

Veszélye: Az útmutatás hiánya a csapaton belüli működés, irányítás és koordináció hiányát eredményezheti.

 

Mi tehát a legjobb vezetői stílus?

A különböző vezetési stílusok alkalmazása mindig is elengedhetetlen volt az újabb és újabb kihívások legyőzéséhez. Nem hiszek ezért abban, hogy létezik olyan stílus, amely minden helyzetre illik. A helyzetfüggő vezetés koncepciója számomra azt jelenti, hogy a különböző vezetési stílusokat mindig szükségszerű az adott csapathoz és az adott körülményekhez igazítani

 

Tapasztalatom és meggyőződésem szerint csak az lehet sikeres vezető, aki a kívánt eredmények eléréséhez a legmegfelelőbb stílust választja, ezért képes elkerülni egyetlen stílus túlzott alkalmazását.

Ha tehát van olyan, hogy egyetlen jó vezetés, az kétségtelenül a helyzetfüggő vezetés az én olvasatomban.

 

A magas IQ nem azt jelenti, hogy jó vezető is vagy, mert a vezetés lényege, hogy képesek vagyunk meglátni a jéghegyet, mielőtt a Titanic beleütközne.” Arianna Huffington

 

Rozgonyi Anita

Szervezetfejlesztő

 

További cikkek olvashatók itt.

Vezetői stílus