Kultúraváltás hard és soft elemekkel

2024.06.14.


Ha valaki költözött már idegen országba vagy pusztán csak egy másik településre, akkor tudja, hogy ez mivel jár. Első körben átgondoljuk az alapvető, legfontosabb tényezőket: hol fogunk élni, dolgozni, milyen hatással lesz ez az életminőségünkre és kapcsolatrendszerünkre. 


Aztán, ha ezek a válaszok megvannak, elkezdjük felépíteni azokat a dolgokat, amik által nemcsak funkcionálisan fognak működni a dolgok, hanem az élmények, öröm, maga az élet is egyre jobbá válik. Lesz új fodrászunk, szomszédunk, kulturális programunk.


Kultúraváltás egy cég életében

Nagyon sok irányból meg lehet közelíteni ezt a témát egy cég életére nézve is, de maradjunk most a mesterséges intelligenciánál, mert ez egyszerre izgalmas és érdekes, félelmetes és bizonytalan téma, mindemellett hangsúlyozottan aktuális. Hogyan hat a céges kultúrára a mesterséges intelligencia jelenléte?


Kultúraváltás hard elemekkel

Mesterséges intelligenciaA mesterséges intelligencia bevezetése a napi operatív működésbe sok mindent magával hoz: új szoftverek, új folyamatok, új tudás, szerepkörök, teljesítménymutatók, elvárások és még sorolhatnánk. Mivel nincsenek több évtizedes kutatási eredmények, jól bevált eszközök, így fontos, hogy egy nagyobb változás esetén legyen mellettünk olyan szakember, aki ténylegesen jártas a témában nemcsak úgy általánosságban, hanem aki a legújabb trendekkel és potenciális rizikófaktorokkal is képben van. Önmagában egy optimalizálás nem csak az adott folyamatra lesz hatással, hanem minden további tevékenységre és működésre, amire az adott folyamat hatással van.


Kultúraváltás soft elemekkel

Igen ám, de önmagában a technológiai fejlesztés kevés ahhoz, hogy az üzleti eredmények is stabil fejlődést mutassanak. Ehhez az emberre is szükség van. Arra, akinek a tapasztalata, tudása és bizonyossága nem ebben van. Arra, aki sok mindent letett már az asztalra, de pontosan ugyanolyan új neki ez a helyzet, mint a fiatal pályakezdőnek, aki még nem dolgozott sehol. Hogyan osztjuk újra ilyenkor a lapokat? Milyen szempontokat veszünk figyelembe? Az irányít, aki évtizedek óta benne van a szakmában, de kevésbé fejlett a digitális eszköztára? Vagy a zseni fiatal, aki minden kütyűt és globális trendet kívülről ismer, de alapvető üzleti folyamatokkal nincs tisztában? Egyáltalán ki és mi alapján osztja ki ezeket a kártyákat? És mi történik azokkal, akik egyikben sem erősek, de a legnagyobb tudással bírnak a termelés részleteivel kapcsolatban, amire holnaptól már kevésbé van szükség?


Személyre szabott kultúraváltás

SzervezetfejlesztésMi abban hiszünk, hogy úgy ezekben a kérdésekben, mint minden emberekkel kapcsolatos témakörben, nem léteznek egyértelmű, “tuti” receptek. Az viszont biztos, hogy a komplex megközelítés tudja meghozni a befektetésünk legnagyobb megtérülését. Bármilyen luxusingatlanba költözünk az új településen, nem fogunk hosszú távon ott maradni és jól teljesíteni, ha az “élet” nem érkezik meg hozzá. Az élet meg a kultúráról szól: az átbeszélgetett nyári esték egy finom pohár bor mellett, a gyerekek, akik a focipályán kiabálnak és nem a luxusingatlanban egy szobába zárva használja a család az automatizált berendezéseket.


Egy cég életében a munkavállalók elsődleges feladata, hogy “termeljenek”. A produktivitásukra azonban a legnagyobb hatással a vállalati kultúra van. A bizonytalanság, bejósolhatatlanság, homályos keretek mind negatív hatással vannak a mentális jóllétünkre. Nem szeretjük ezeket az állapotokat. Ilyen helyzetben túlélő üzemmódba kapcsolunk, tehát a minimumot tesszük meg, mert az energia arra megy el, hogy a diszkomfort érzés lecsökkenjen. 


Ha nem ezt akarjuk, ha szeretnénk hogy az új szoftvereket elkötelezett, motivált és kreatív emberek kezeljék, hogy így együttesen megvalósuljon az üzleti számok növekedése, akkor a mesterséges intelligencia alkalmazásának bevezetése nem szólhat csupán egy informatikai projektről. Ennek egy olyan szervezetfejlesztesi projektnek kell lennie, ahol a humán erőforrás újrakalibrálása ugyanolyan hangsúlyos, mint a technológiai folyamatfejlesztés. Komplex szervezetfejlesztés, ahol minden erőforrást figyelembe veszünk és mindegyiket újrakalibráljuk. Ez fogja meghozni azt az üzleti szintlépést, amire legtöbben vágyunk a vállalkozásunkban.


A valóság az, hogy a felkészületlenség egy választás. Az előnyök akkor érkeznek meg, ha az AI-t eszköznek tekintjük, nem pedig rémnek, és bevonjuk az értékesítési tevékenységeinkbe.”  Anita Nielsen


Kovács E. Zsófia

Üzleti pszichológus


További cikkek olvashatók itt.