Mentális egészség a munkahelyen

2023.12.20.

 

Ma már egyre felkapottabb a mentális egészség témaköre, rengeteg kapcsolódó tartalom jelenik meg az információs csatornákon, és egyre gyakrabban beszélünk róla úgy magánbeszélgetésekben, mint a munkahelyi kommunikációban.

 

Mit jelent a mentális egészség (a munkahelyen)? 

Mentális egészség a munkahelyenA WHO szerint a mentális egészség a mentális jóllét olyan állapota, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megbírkózzunk az élet kihívásaival, felismerjük képességeinket, jól tanuljunk és jól dolgozzunk, valamint hozzájáruljunk közösségünk fejlődéséhez. 

Az egészség és a fizikai jóllét szerves része, amely támogatja az egyéni és kollektív döntéshozást, kapcsolatépítést és a környező világunk formálására irányuló képességeinket. 

 

 

Mi lehet negatív hatással a mentális egészségünkre?

A teljes környezetünk: számos hatás ér bennünket életünk során, és ezekre valamilyen módon reagálnunk kell. Kockázatok az élet minden szakaszában megnyilvánulhatnak, de a legnagyobb hatással azok vannak ránk, melyek a korai gyermekkorban jelentkeznek. Az érzelmi és fizikai bántalmazás a vezető kockázati tényezők között szerepel.  

 

Helyi szinten a társadalmi, kulturális és gazdasági tényezők is befolyással vannak ránk, de akár globális kockázatokról is beszélhetünk, melyekből igen csak sokat megtapasztaltunk a saját bőrünkön az elmúlt néhány évben: például gazdasági visszaesések, a járványkitörések, az egészségügyi ellátás veszélyeztetettsége, a kényszerű lakóhelyelhagyás, de akár a növekvő klímaválság is.

 

Mi van pozitív hatással a mentális egészségünkre?

A mentális egészség támogatásában nagy szerepet játszanak a kapcsolataink és a különböző szociális interakciók, de emellett fontos még a minőségi oktatás, stabil munkahely, biztonságos lakóközösség és az a munkakörnyezet, ahol a mindennapjainkat töltjük.

 

Milyen jelei/tünetei lehetnek a mentális betegségeknek?

A WHO szerint 2019-ben minden nyolcadik ember a világon (970 millió ember!) küzdött valamilyen mentális zavarral (leggyakoribb a szorongás és depresszió). A Covid-19 hatására 2020-ban ez a szám 26-28%-kal ugrott meg. 

 

A mentális egészség tüneteiA tünetek megnyilvánulhatnak kognitív, érzelmi és/vagy viselkedéses szinten. Akkor beszélhetünk zavarról, ha a mentális állapotunkat szignifikáns szorongás jellemzi, illetve valamilyen működési zavart észlelünk: akadályoz a munka- és/vagy magánéletben az adott állapot, már nem tudjuk azt elvégezni, amit korábban képesek voltunk, vagy amit a jelenben egyébként szeretnénk. 

 

Attól óva intünk mindenkit, hogy az Internet segítségével állítson fel saját diagnózist. Életünk során mindannyian élünk át negatív érzéseket, ez még nem jelenti azt, hogy mentális zavarral küzdünk.

 

Néhány tünet azonban adhat visszajelzést számunkra, hogy a mentális egészségünkben valami nem megfelelő:

 • szokatlan, nem logikus gondolatok 
 • indok nélküli düh és irritáció 
 • gyenge koncentráció és emlékezési készség (pl. egy beszélgetés alatt) 
 • alvászavar (túl sok/ túl kevés) 
 • evészavar (túl sok/ túl kevés / állandó odafigyelés és kontroll) 
 • motivációhiány (amikor semmi sem lelkesít)
 • szociális elzárkózás (amikor igyekszem “láthatatlanná” válni, csak hogy ne szóljon hozzám senki)
 • függőségek (“telefonozás”, minden este “csak egy pohár bor”, játékok, stb.)
 • élettel kapcsolatos reménytelenség, akár öngyilkossági gondolatok (kilátástalanság)
 • beszűkült gondolkodás egy téma kapcsán (amikor nem bírom elengedni a csontot, nem vagyok képes nézőpontot váltani)
 • személyes higiénia és egyéb felelősségek elhanyagolása 
 • csökkent teljesítmény a munkahelyen (összefügghet a motivációhiánnyal)

Ha hosszabb ideje fennáll egy olyan diszkomfort érzés, ami akadályoz a mindennapi működésben, érdemes felkeresni egy szakembert. Még mindig “cikinek” érezzük ezt sokszor, és sajnos látom a környezetemben is, hogy néhányan inkább benne maradnak fél életen át egy ilyen állapotban, minthogy segítséget kérnének. 

 

Legalább ilyen veszélyes ugyanakkor, ha olyan “segítséget” alkalmazunk, ami csak a tüneteket nyomja el egy átmeneti ideig: szorongásos zavarok hatására gyakran alakul ki például alkohol- vagy gyógyszerfüggőség, de megnyilvánulhat ez akár játék- pornó- és egyéb függőségeben is a 4 fal között, amit senki sem lát, elhitetve velünk, hogy ettől könnyebb lesz minden.

 

Mit tehetünk a mentális egészségünkért?

1)Mentális egészség a világban

A WHO kidolgozott egy tervet, ami 2013-2030-as időszakra vonatkozik a mentális egészség megőrzése témakörében. 4 célt fogalmaztak meg:

 • a hatékony vezetés megerősítése a mentális egészség terén  
 • átfogó, integrált és reaktív mentálhigiénés szolgáltatások nyújtása a közösségek számára
 • stratégiák végrehajtása a mentális egészség elősegítésére és megelőzésére; 
 • a mentális egészséggel kapcsolatos információk, kutatások és bizonyítékok további erősítése.

2) Mentális egészség megőrzése a munkahelyen:::

A WHO által megfogalmazott néhány rizikótényező a munkahelyi közegben, ahol a napjaink nagyobb részét töltjük, meghatározó lehet a mentális egészségünk szempontjából, és kihatással lehet a magánéleti viselkedésünkre is. A munkahelyen is lehetőségünk van jónéhány olyan módszer beiktatására, alkalmazására, amely nem csupán a mentális egészség megőrzéséhez vagy helyreállításához, hanem a hatékony munkavégzéshez és ezáltal a sikereink növeléséhez is hozzájárul. 

 

Íme néhány fejlesztési lehetőség a különböző rizikófaktorok leküzdésére:

3) Hogyan törődjek a mentális egészségem megőrzésével munkavállalóként? 

Arra, hogy a munkaadónk hogyan biztosítja a mentális egészségünk megőrzésének lehetőségét, nem feltétlenül van közvetlen ráhatásunk, de “saját hatáskörben” is nagyon sokat tehetünk mindezért. 

 

A mentális egészség megőrzése munkavállalókéntÍme néhány tipp, amelyek segítségével pozitív irányba befolyásolhatjuk a mentális állapotunkat:

 • Fizikai egészség erősítése: rendszeres mozgás beiktatása, megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel, 8 óra alvás
 • Érzelmi állapotunk kézben tartása: Valld be legalább magadnak, ha nem vagy jól 🙂 Figyeld meg, milyen érzések társulnak ehhez, illetve hogy milyen megküzdési technikával nyomod el őket. Vedd számba, mi a fő örömforrásod, és ez mennyire okoz függőséget a mindennapjaidban. Gondold végig, kivel tudsz beszélni erről? 
 • Szociális állapot optimalizálása: Milyen a kapcsolatrendszered? Mit nyújt Neked? Mire lenne szükséged?
 • A múlt “kiértékelése”: Kire haragszol? Mit kellett volna másképp csinálni? Miért és kinek vagy hálás?
 • Jövőkép: Milyen célok lebegnek a szemeid előtt? Milyen érzések társulnak ehhez (öröm vs félelem)? Mit gondolsz a változásokról, jövőbeli lehetőségeidről?
 • A jelen “kiértékelése”: Mennyire sikerül a jelenben maradni? Megélem a pillanatokat? Mi kattog a fejemben pl egy filmnézés közben?
 • Anyagi helyzet: Van tartozásod? Milyen érzéseket vált ez ki benned? Milyennek tartod az anyagi helyzeted? Milyen szeretnéd, hogy legyen? Hogyan lehet csökkenteni a kettő közötti szakadékot? Kell-e egyáltalán?

A fenti információk elsősorban a WHO adatai alapján lettek összesítve, tehát világviszonylatban, tudományosan kimutatott, hogy a mentális egészség és ennek veszélyeztetettsége mindannyiunk számára fontos és elengedhetetlen téma. 

 

Tegyél ma egy kis lépést azért, hogy holnap is képes legyél nagy lépéseket tenni!

 

Kovács E. Zsófia

Üzleti pszichológus

 

További cikkek olvashatók itt.

Nyílt képzés