A kaméleon
avagy Mi segít alkalmazkodni 2024-ben?

2023.12.15.

 

Manapság a csapból is az folyik, hogy akár magánemberként, akár a szakmai életünkben folyamatosan változnunk kell, mert irgalmatlan tempóban változik a világ, és aki lemarad, kimarad. Alapvetően egyet tudok ezzel érteni, de kissé azt érzem, hogy ezek az üzenetek az egész folyamatot (merthogy ez egy folyamat!) elbagatelizálják és nem adnak érdemi választ a HOGYAN-ra

 

Mert a megoldás itt is a sok apró kis részletben, a bébi-lépésekben rejlik, abban, AHOGYAN képes vagyok az újonnan szükséges viselkedési mintákat, reakciókat, szokásokat beépíteni a megújuló önmagamba.

 

A 2024-es üzleti élet – legyünk őszinték: ahogyan ez eddiek is – számos kihívást tartogat a gyorsan fejlődő technológiáktól kezdve a globális gazdasági változásokig. Ebben a dinamikus környezetben az alkalmazkodóképesség a siker kritikus tényezőjévé válik.

 

Mivel és hogyan érhetem el, hogy a megújulás ne teher, hanem a személyes fejlődésem (sokszor göröngyös, de legalább annyiszor motiváló és izgalmas) útja legyen? Mik azok a technikák, módszerek, képzések, amelyek segítik az alkalmazkodási folyamatomat?

 

Pszichológiai szempontból az alkalmazkodást megalapozó kognitív folyamatok megértése tehet képessé vezetőként is, magánemberként is abban, hogy magát a változásból fakadó bizonytalanságérzést hatékony tudjam kezelni. Hiszen amikor a komfortzónámból kilépek, bármennyire tudatos is vagyok abban, hogy ez a tanulási zónám, vagy hiába erősítem magam azzal, hogy korábban is meg tudtam ugrani az aktuális „léceket”, az első lépés előtt (és talán még első néhány során is) ott szorongat belülről a bizonytalanság keltette kétség:

 

  • Hányszor vagyok még képes megújulni?
  • X generációsként hol lesz az a technológiai határ, ami már meghaladja a képességeimet?
  • A személyiségjegyeimet meddig tudom még „varázsolni” ahhoz, hogy a megfelelő motivációt még megőrizzem
  • Hogyan alkalmazkodjak úgy, hogy eközben ne veszítsek az alapvető értékrendemből?
  • Egyáltalán képes leszek elég gyorsan adaptálni, amit kell, vagy mire a folyamat végére érek, amit beépítettem már haszontalan lesz és kezdhetem elölről, egy másik irányból, másik cél felé?

Rengeteg kérdés, rengeteg különböző válaszopcióval. Én most 3 olyan lehetőségre teszek hangsúlyt, amelyek az alkalmazkodás pszichológiai szükségszerűségét különböző, megfelelő fejlesztőprogramok segítségével vizsgálja, és mint ilyen, hatékonyan és gyorsan beépíthető eszközöket adhat az erre nyitott vezetők számára.


1, Kognitív rugalmasság

A kognitív rugalmasság a különböző gondolkodási módok közötti váltás és az új információkhoz való alkalmazkodás képességére utal. A neuropszichológiával kapcsolatos tanulmányok az agy változásra és alkalmazkodásra való képességét, az úgynevezett neuroplaszticitást vizsgálták. Az olyan technikák, mint a mindfulness és a neurofeedback tréning fokozhatják a kognitív rugalmasság készségét. Érdemes lehet tehát kutakodni kicsit a különböző célzott tréningek, képzések vagy gyakorlási lehetőségek között.


2, Reziliencia a bizonytalansággal szemben

Az üzleti élet természeténél fogva kiszámíthatatlan. A rugalmasság olyan kulcsfontosságú pszichológiai tulajdonság, amely lehetővé teszi számunkra, hogy átvészeljük a bizonytalansági tényezőket. A pozitív pszichológia elvein alapuló reziliencia-tréningprogramok olyan pszichológiai erőforrások kiépítésére összpontosítanak, amelyek fokozzák a stresszel való megbirkózási képességünket és a visszaesésekből való felállás, visszabillenés lehetőségeit.


3, Változással való szembenézés

A változás gyakran ellenállásba ütközik, mivel ösztönösen törekszünk a stabilitásra. A kognitív torzulásokat is feltáró viselkedési kutatások bepillantást adhatnak azokba az emberi mintákba, amelyek befolyásolják a mindennapi munkánk milyenségét és az együttműködési hajlandóságunkat. A torzításokkal való önfejlesztő munka csökkenteni tudja a változásokkal szembeni ellenállást, meghozhatja a szükséges „AHA”-élményeket és javítani tudja a szükséges lépések, cselekedetek viselkedésmódok adaptálását.


A megszerzett elméleti tudás ugyanakkor mit sem ér, ha nem tudjuk, HOGYAN alkalmazzuk a gyakorlatban. Íme néhány eszköz, módszer, melyek segítségünkre lehetnek az alkalmazkodásban, a változások gyorsabb adaptálásában:

 

1.” Forgatókönyvezés”: Ez gyakorlatilag hipotetikus jövőbeli forgatókönyvek létrehozását jelenti a lehetséges kihívások és lehetőségek előrejelzése érdekében. Nagyban csökkentheti a bizonytalanságérzésünket, ha nem csak „vakon” ugrunk bele az előttünk álló változásba, hanem megfogalmazzuk (és akár vizualizáljuk) azokat a lehetséges kimeneteli lehetőségeket, amiket a kiindulóponton reálisan látunk. Ennek révén már a kezdő lépések megtétele előtt tudunk intézkedni a negatív opciók esélyének csökkentésére, növelve a pozitív kimenetel esélyét. 

 

2. Hatékony kommunikációs stratégiák: A világos és átlátható kommunikáció a változások idején kiemelkedően fontos. A társadalmi hálózatelemzési kutatások azt igazolják, hogy a szervezeten belüli kommunikációs minták milyen nagy mértékben képesek befolyásolni az ott dolgozók alkalmazkodóképességét. Ha tehát van megfelelő (!) belső kommunikációs csatorna a cégünknél, az nagyban elősegíti a változással kapcsolatos információk (mit jelent ez számomra, mit kell tennem, stb.) és támogató tartalmak (pl. képzések) eljuttatását minden érintetthez, és így képesek vagyunk elérni, hogy a teljes szervezet nagyságrendelieg azonos időben „tanuljon meg járni”.

 

3. Feedback és ismétlés: Ez, akárcsak a folyamatos tanulás, elengedhetetlen ahhoz, hogy lássuk, valóban végbe ment-e a szükséges változási folyamat, bekövetkezett-e a változás. A szervezeten belüli visszacsatolási hurkokat (pl. rendszeres és strukturált visszajelző beszélgetések, elégedettségmérés, fókuszcsoportos megkérdezés, kérdőívezés) létrehozva a (cég)vezetők értékes felismeréseket és információkat gyűjthetnek, melyek alapján képesek lesznek megfelelő beavatkozásra a folyamatba, ha szükségesnek mutatkozik. 

 

Az alkalmazkodás pszichológiai szükségszerűség, az emberi evolúció alapvető része. Azok a vezetők, akik megértik az alkalmazkodásban szerepet játszó kognitív folyamatokat és aktívan ápolják ezeket a csapataikban, jobban fel lesznek készülve a kihívások kezelésére és a lehetőségek kihasználására. 

 

„Nem elég a tudás, alkalmazkodni is kell; nem elég az akarás, cselekedni is kell.” – Goethe

 

Rozgonyi Anita

Szervezetfejlesztő

 

További cikkek olvashatók itt.

Változásmenedzsment