Minden 5. felnőtt magányos világszerte

2024.06.28.


A Gallup Global Emotions 2024 nagyszerűen méri azokat a kézzelfoghatatlan tényezőket, mint az érzelmek, amelyeket pont ebből kifolyólag  annyira nem kedvelnek az üzleti élet szereplői, ugyanakkor ezek hatással vannak a gazdaságunk alakulására is. 


Az ilyen típusú felmérések betekintést nyújtanak a vezetőknek a társadalmunk általános egészségi állapotába, amelyet pusztán gazdasági mutatókból nem lehet megszerezni. Ehhez közel 146.000 személyt kérdezett meg a Gallup 142 országból a 2023-as évben. Hasonló riportok érhetők el a korábbi évekről is.


A Gallup jelentés információkat tartalmaz az emberek pozitív, illetve negatív napi tapasztalatairól. A Pozitív Élmények Index a kipihentség érzésére, a tisztelettel való bánásmódra, a mosolygásra vagy nevetésre, a tanulásra vagy valami érdekes tevékenységre, valamint az élvezetre vonatkozó kérdésekre épül. A Negatív Tapasztalatok Index a fizikai fájdalomra, aggodalomra, szomorúságra, stresszre és haragra vonatkozó kérdéseken alapszik.


Pozitív vs. negatív élmények

Érzelmek a munkahelyenA pozitív érzelmek 2023-ban újra fellendültek, és világszerte visszatértek a járvány előtti szintre, sőt, reménykedésre adhat okot, hogy a negatív tapasztalatok, a stressz szintje 2014 óta először csökkent világszerte. A legpozitívabb korosztály a fiatalok, különösen a 30 év alattiak. 


A legmagasabb pozitív tapasztalati pontszámmal rendelkező országok Közép-Amerikában vannak, Magyarországon a középmezőnyben mondhatjuk magunkat: a megkérdezettek átlagosan 76,5%-a tapasztalt meg pozitív érzelmet az előző napján.  


Ez ugyanakkor még mindig azt jelenti, hogy ha van egy 10 fős csapatod, 2,5 ember jó eséllyel nem tapasztalt meg semmilyen pozitív élményt az előző napján: nem igazán mosolygott, nem érezte, hogy valami érdekeset csinált, amiből tanult volna, nem élvezte, amit csinált és nem feltétlenül érzett tiszteletet sem oda, sem vissza. 


“Látod” őket? Ők esetleg már másik munkalehetőség után nézelődnek? Annyit teljesítenek a munkában, amennyit a képességeik szerint tudnának? Mit tehetsz értük, hogy elkötelezetté és pozitívvá tedd őket?


A magány 

Felkerült a Gallup-felmérésben a negatív érzelmek listájára ez a korábban a munka világában ritka negatív érzelem. Világszerte átlagosan minden 5. felnőtt számolt be arról, hogy az előző nap folyamán magányosnak érezte magát. A magány elterjedtsége nagy eltéréseket mutatott szerte a világon, a legmagasabb arányt a Comore-szigeteken, a legalacsonyabbat pedig Vietnámban regisztrálták. 


Azok az emberek, akik magányosnak érezték magukat, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak más negatív érzelmeket, például szomorúságot, mint azok, akik nem érezték magukat magányosnak. Azonban kevésbé valószínű, hogy pozitív érzelmeket éltek át, kivéve, ha tanultak valamit, esetleg valami érdekeset csináltak.


A jelentés betekintést nyújt az emberek érzelmi jóllétébe szerte a világon, és kiemeli a napi rendszerességgel szerzett pozitív és negatív tapasztalataikat. Ha lefordítjuk ezeket a tendenciákat a saját vállalatunk, vállalkozásunk munkatársaira, ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy tisztában vagyunk-e az érzelmi állapotukkal és annak hatásával a produktivitásukra és elkötelezettségükre, jó eséllyel nem látunk tisztán.


Hogyan tudod mérni a saját vagy csapatod mentális jóllétét? 

SzemélyiségtesztSaját magunk és munkatársaink érzelmi állapotát többféle módszerrel felmérhetjük, és bármelyikkel indulsz neki a “felfedezésnek”, biztosan előrébb leszel a megértésben és a fejlesztendő területek vagy éppen nagyobb figyelmet igénylő munkatársak megtalálása terén. Mi 3 lehetőséget is kínálunk erre Számodra:


1. SEMIQ | Társas és Érzelmi Intelligencia Kérdőív 

Ez a 20 perc alatt, online kitölthető kérdőív az együttműködésnek, a másokhoz való pozitív viszonyulásnak és saját érzelmeink, indulataink szabályozásának képességét méri.

Skálák: Szenzitivitás, Akaratgyengeség és indulatkontroll-hiány, Emocionális inkompetencia, Empátiahiány és önzésre való hajlam, Társas inkompetencia, Konstruktív megküzdés, Menekülő-támaszváró magatartás, Támadó magatartás, Önregulációs képesség, Önbüntetésre való hajlam.


2. Jóllét | Pszichológiai Jóllét Kérdőív 

Az ugyancsak online pszichológiai jóllét kérdőív mindössze 5 percet vesz igénybe, mégis megmutaja, hol tartunk önmagunk elfogadása, a múlt pozitív értékelése, személyes fejlődésünk folyamatos érzése, minőségi emberi kapcsolatok birtoklása terén.

Skálák: Önelfogadás, Pozitív emberi kapcsolatok, Autonómia, Környezeti kontroll, Életcélok, Személyes fejlődés


3. PIK | Pszichológiai Immunrendszer Kérdőív 

A pszichológiai immunrendszert azok a személyiségtényezők alkotják, amelyek lehetővé teszik a feszültségekkel és stresszhatásokkal való eredményes megbirkózást, ezzel biztosítva a személy hatékonyságát és lelki egészségének megőrzését. 

A 20 perc alatt elvégezhető online teszt az alábbi alapskálák mentén vizsgál: Pozitív gondolkodás, Kontrollérzés, Koherenciaérzés, Öntisztelet, Növekedésérzés, Rugalmasság, kihíváskeresés, Empátia, társas monitorozás, Leleményesség, Énhatékonyság-érzés, Társas mobilizálás képessége, Szociális alkotóképesség, Szinkronképesség, Kitartásképesség, Impulzivitáskontroll, Érzelmi kontroll, Ingerlékenység-gátlás


Ha szeretnéd megerősíteni a csapatodat azáltal, hogy átfogó kérdőíveink segítségével megérted mentális jóllétüket, írj nekünk: info@uzlet-pszichologia.hu


“Az érzelmek a mentális egészség barométerei.” Frances E. Jensen


Kovács E. Zsófia

Üzleti pszichológus


További cikkek olvashatók itt.

Magány