Cégvezetők a mentális egészségért

2024.01.26.


Az nem új hír, hogy a világ mentális egészségének állapota romlott az elmúlt néhány évben (WHO) a számos globális kihívásnak köszönhetően.

Az sem kérdés, hogy egyre inkább középpontba kerül a mentális egészség témaköre, illetve már nem opció az sem, hogy “mindenki menjen haza és dolgozza fel otthon az eseményeket, aztán jöjjön be a munkahelyére és végezze el a feladatait”. 


Egy 2022-es cikkben részletes leírás van arról, ahogy nagy amerikai nonprofit szervezetek vezetői felszólítják a vezérigazgatókat, hogy növeljék a mentális egészség támogatását a munkahelyeken. Emellett konkrét lista is van azokról a szervezetekről, akik elkötelezettek a munkahelyi mentális egészséggel kapcsolatos kultúra megváltoztatása és a megbélyegzés elleni küzdelem mellett.


Mit tehet tehát egy cégvezető a munkavállalói mentális egészségéért?

Ebben a cikkben 5 ötlet is olvasható inspirációként, mi ezekből hármat szeretnénk könnyen megvalósíthatóként bemutatni a magyar piac számára:


1. Vezetők edukálása a mentális egészség fontosságára

Mentális egészségMinimális tudásra és hozzáértésre szüksége van minden vezetőnek, mert bármikor megjelenhet bármilyen kihívást okozó helyzet a csapatban, nem beszélve arról, hogy a korábbi vezetési stílusok is generálhatnak zavart, mivel a munkavállalók sok esetben már nem olyan mentális jólléttel rendelkeznek, mint korábban. 120 perces videóban elérhetővé tettünk 6 témát a mentális egészséggel kapcsolatban, ami minden vezető számára hasznos tartalom lehet.


2. Rugalmas munkarend a mentális jóllét támogatása érdekében

Home officeMivel a legtöbb családban megváltoztak a szokások, a legtöbb munkavállalónak rugalmasságra van szüksége: ez szólhat az anyagi helyzetről, otthoni gyereknevelésről, betegségekről és számos más okról, ami miatt legtöbb irodai dolgozó nem tudja már vállalni azt, hogy minden nap bejár dolgozni. 

A jelöltek igényként fogalmazzák ezt meg az interjún, és ha a vállalat meg akar “szerezni” egy jó munkaerőt, bizony alkalmazkodnia kell ezekhez a helyetekhez. A csapatot ettől függetlenül egyben kell tartani, az egységet még jobban erősíteni kell, erre jó eszköz lehet a Team Coaching, ahol a csapattagok együtt fogalmazzák meg a problémahelyzetet, célkitűzést és akciótervet, egymást támogatva a megvalósítás és tanulás útján.


3. Visszajelzés és igény-megfogalmazás a munkavállalók részéről

Munkavállalói elkötelezettség mérést nagyon sok vállalat végez már sok-sok éve. Legtöbb esetben a kérdések nagymértékben ugyanazok, mert ez segíti a hosszmetszeti kép felállítását és a fejlődés monitorozását. Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy bekerüljenek a kérdések közé a mentális egészségre és igényekre vonatkozó kérdések is.

 

Munkavállalói elkötelezettség mérésNagyszerű, ha a vezetőség tesz intézkedéseket ebben a témában, de ez akkor lesz igazán értékteremtő, amennyiben a célcsoportot is megkérdezzük róla. Nagyon változó, hogy kinek mire van szüksége, ahogy az is, hogy melyik cég mit tud megvalósítani ebből. 


A költségkeret-kímélő eszközök között szerepelhet például a belső kommunikáció (edukációs tartalmak, következetes és transzparens kommunikáció krízis idején, stb), vagy fórumbeszélgetések a vezetőséggel a stresszfaktorok, bizonytalanságok feloldása és támogatásnyújtás céljából. Ez azonnal megvalósítható. 


Komplexebb tervek között szerepelhetnek például releváns egészségbiztosítások, elérhető szakmai segítségnyújtás (pl. EAP) vagy akár konkrét egyéni támogatás (pl. coaching / pszichológiai támogatás 1-2 olyan személy számára, aki komolyabb krízishelyzetbe került).


A kérdés nem a lehetőség. A döntés már nem opció: a megtartás az üzleti folytonosság miatt elengedhetetlen. Tegyünk a megelőzésért, mert kevesebbe kerül, mint az utólagos tűzoltás, hiányzások, toborzás-kiválasztás, stb. okozta problémák megoldása.


“Korábban kolerával, leprával és alultápláltsággal kellett megküzdeni – ma mentális egészségünk a legnagyobb probléma.” Ian Douglas


Kovács E. Zsófia

Üzleti pszichológus


További cikkek olvashatók itt.

CEOk a mentális egészségért