A fogászat és a csoki kapcsolata

2023.09.20

 

Amikor gyerek voltam, nem szerettem fogorvoshoz járni. Gondolom, sok gyerek van így ezzel. Édesanyám úgy próbálta meg enyhíteni a kellemetlen élményt, hogy ígért utána valami finom édességet. Ez segített abban, hogy a célra összpontosítsak, és kibírjam az ahhoz vezető út nehézségeit. Igen ám, de mihez vezetett ez? Hogyan alakulnak ki a megküzdési mechanizmusaink? Az egészséges fogak mellett milyen egészségtelen szokások épültek fel bennem?

 

Mi történik egy ilyen folyamatban? Objektíven nézve, a fogászati beavatkozás az egészségünket szolgálja. Valóban nem tekinthető hobbinak, de nem biztos, hogy minden esetben fájdalommal jár. Mégis az elménk elraktározza az emléket, miszerint ez nem egy kívánatos hely. A megküzdés érdekében megjelenik a félelem, ami próbálja más irányba terelni a viselkedésünket, azért, hogy elkerüljük a veszélyhelyzetet. Egy racionálisan gondolkodó ember azonban tudja, hogy erre a beavatkozásra szükség van, így nem a viselkedést változtatja meg, hanem az érzéssel (szorongás) próbál megbirkózni. Hogyan tesszük mindezt? Milyen eszközök tudják csillapítani ezt az érzést?

 

Nap, mint nap szembesülünk ilyen belső folyamatokkal. Amikor megszólal az ébresztő hajnalban, nem arra vágyom, hogy felkeljek és munkába induljak. Ehelyett maradnék a meleg takaró alatt és aludnék még 1-2 órát. Ha beérek a munkahelyemre, nem arra vágyom, hogy leüljek a gép elé és órákon át különböző feladatokat végezzek. Ehelyett pihennék inkább egy tengerparton koktéllal a kezemben. A fentiek ellenére mégis felkelek minden nap, és elvégzem a munkahelyi feladatokat 5 napon keresztül minden egyes héten.

 

Ez a rengeteg érzelem, ami napi szinten keletkezik bennünk, elfojtásra kerül. Ennek egyik oka az, hogy a saját céljainkat el akarjuk érni, és ezért “áldozatokat” kell hozni, a másik oka pedig a külvilág elvárása – társadalom, család, munkahely. Hogyan kerekedünk felül az érzéseken? Egy sütivel? Egy pohár alkohollal? Játékokkal? Végtelen a listája azon tevékenységeknek, amik pillanatnyi örömöt tudnak okozni. Quick win, ahogy mondja az angol. 1 diszkomfort érzés -> 1 örömforrás, és már meg is van a harmónia. De mi van, ha nő egyik vagy másik száma? Hogyan lépünk bele lépésről lépésre a függőségek erős kötelékébe? Mi számít függőségnek? Az alkohol, mert arra csúnyán néz a társadalom? Vagy a Tik-Tok videók is, annak ellenére, hogy mindenki ezt csinálja most, és ez a trendi – sőt, még tanulni is tudunk bizonyos videókból – nyugtatjuk meg magunkat.

 

Ilyen apró lépések vezethetnek el globális folyamatokhoz, amikor egy függőség olyan mértéket ölt, hogy már kihat a kapcsolataimra, munkahelyi teljesítményemre, aztán akár az egész életemre. Aki állt már kapcsolatban függőséggel küzdő személlyel, az láthatta, hogy sosem ez az igazi probléma. Ez a tünet. Mindegyik hátterében olyan érzelmi folyamatok húzódnak meg, amelyekkel megküzdeni próbál az illető. De akkor mi a megoldás? Dőljek hátra, hogy velem kegyetlen a sors, ez van és én csak egy áldozat vagyok? Nekem ez jár?

 

Mindennap tehetünk valamit a mentális egészségünkért. Ahogy a testi egészség esetén is nem egy séta hiánya és nem egy hamburger teszi tönkre az egészségünket, úgy a mentális folyamatokban sem 1 kudarc, vagy 1 csalódás vezet el a mentális zavarokhoz. De minden egyes döntés, bármennyire is kicsi, közelebb visz egy adott egészségügyi állapothoz. Minél többször ismétlődik a folyamat, annál inkább megszilárdul az adott viselkedés, állapot, legyen az pozitív vagy negatív.

 

Ezért hiszünk a pszichológia erejében, és ezért tud az önismeret fejlesztése preventív hatással bírni. Egy apró cikk, egy jó beszélgetés is el tud indítani mélyebb folyamatokat. Ha már az úton vagyok, segíthet egy coaching, de akár egy pszichoterápia is. A nagyon súlyos állapotok esetén pedig a kórházi beavatkozás az életünk minőségére lehet pozitív hatással, bármennyire taszító is a gondolat. Sajnos mind a mai napig ciki ilyenekről beszélni, felvállalni, hogy elfáradtam, nem megy, tehetetlennek érzem magam, és egyszerűbb este a négy fal között egy tompító hatású eszközhöz nyúlni. 

Tegyünk ma is valamit a mentális egészségünkért! Egy apró lépést, egy kis döntést, mert mindegyiknek van jelentősége. 

 

Az érzelmek a mentális egészség barométerei.” Frances E. Jensen

 

Kovács E. Zsófia

Pszichológus, szervezetfejlesztő

 

További cikkek olvashatók itt.