Hatalmi harcok és emberi játszmák

2023.09.13

 

A szociálpszichológia azt kutatja, hogy az egyes személyek egyéni viselkedését hogyan befolyásolja az a társadalmi környezet, amelyben az adott viselkedés megtörténik. Mindannyian elmondhatjuk, hogy voltunk már olyan helyzetben, ahol egy külső személy hatására olyan módon cselekedtünk, amit nem biztos, hogy ugyanúgy tettünk volna, ha egyedül vagyunk a teremben. A hatás mértéke azonban eltérő lehet: a nagyon enyhétől az egészen drámai hatásig. A hatalom a szervezetben alapvetően egy pozitív dolog, arra utal, hogy egy bizonyos csoport vagy egyén befolyásolni tud más egyéneket és csoportokat a cél elérése érdekében. A történelem, filozófia, kulturális antropológia tanulmányázásából láthatjuk, hogy nem volt olyan korszak, ahol a hatalomnak ne lett volna hangsúlyos szerepe az emberi életben.

 

A vezetés is egy ilyen témakör. Kiskorunktól kezdve megtanuljuk, hogy vannak tekintélyes személyek körülöttünk, akiknek “engedelmeskedni” kell: szülők, nagyszülők, tanárok, orvosok, stb. Ezáltal kialakul egy kép bennünk a tekintélyről, ami befolyással lesz a szakmai életünkre is, arra, hogyan észleljük vezetőnket, és mi magunk milyen vezetővé válunk. Szokták mondani, hogy minél magabiztosabb valaki, annál halkabb. A bizonytalanság az, ami igazán hangos. Ezért hiszünk a pszichológiai eszköztár bővítésében, mert alapvetően, ha abból indulunk ki, hogy valaki nem szándékosan bántó, csak eszköztelen, akkor jobban értjük, hogy miért léteznek diszfunkcionális vezetői eszközök. Erre pedig léteznek megoldások.

 

Rád milyen vezetési stílus jellemző? Hogyan próbálsz hatással lenni a csapatodra? Milyen eszközöket alkalmazol?

A Business Online Learning 6 típusú hatalmat ír körül:

  • pozícióhoz kapcsolódó hatalom
  • erőforrások és jutalmazási rendszerek
  • tudás és szakmaiság
  • személyes befolyás
  • hálózatok és pletykák
  • energia és kitartás

Mindegyikből lehet jót kihozni és mindegyikkel lehet akár munkavállalók ezreinek ártani. Az önismeret, önfejlesztés segít megérteni saját belső motivációinkat, beazonosítani vakfoltokat és megtalálni azokat a hatékony pszichológiai eszközöket, amik növelik a produktivitást a csapatban.

 

Az emberi játszmákról is számos hasznos szakirodalom elérhető interneten és a könyvesboltokban. Eric Berne “Emberi játszmák” című könyve sokak számára ismert már. Az emberek közötti pszichológiai tranzakciók megértése segíti a kommunikációt és konfliktuskezelést. Ha az életed olyan, mint egy TV-sorozat, ahol mindig ugyanazok a reklámok jönnek szembe 2 rész között, akkor ez elárul valamit arról, hogy milyen területtel érdemes foglalkozni annak érdekében, hogy vezetőként könnyebbé váljon az életed.

 

„Ha próbára akarod tenni egy ember jellemét, akkor adj neki hatalmat. “ Abraham Lincoln

 

Kovács E. Zsófia

Pszichológus, szervezetfejlesztő

 

További cikkek olvashatók itt.