Külcsín és belbecs

2023.09.11

 

Napról napra egyre több szolgáltatási lehetőség érhető el a piacon, amitől szebbek, vonzóbbak lehetünk: egy nő mehet fodrászhoz, majd szemöldöktetoválásra, sok “D”-s szempillázásra, ajakfeltöltésre, ránctalanító beavatkozásra, zsírleszívásra, szoláriumba és végtelen a lista. A férfiak számára is egyre több szolgáltatás jelenik meg a szépségszalonokban, és ma már nem ritka az sem, hogy hasonló beavatkozásokon vesz részt mindkét nem.

 

De mi van a belbeccsel? Azon mennyit dolgozunk? Ott mit “töltünk fel”, “tetoválunk”, stb? A drága óra vagy autó megmutatja, mennyit érünk? Mi történik utána a társas kapcsolatainkban? Ott is csillog a kapcsolat a négy fal között? 

Természetesen sok helyen igen, de összességében talán 2023-ban is könnyebben mondunk igent egy ajakfeltöltésre, mint egy önfejlesztő képzésre, vagy mélyebb probléma esetén pszichoterápiára.

 

Az érzelmi intelligencia, illetve az alkalmazkodási képesség fejlesztése időigényes, lassú, “macerás”. Könnyebb a randiappban balra húzni, mint egy tiszteletteljes, lezáró beszélgetést megtartani. Könnyebb egy munkahelyet feladni, mert ma nem szóltak szépen hozzám, mint visszajelezni annak, aki megbántott. Trendibb azt mondani, hogy a magam ura vagyok, mint elköteleződni akár a magánéletben, akár egy cég mellett. Mert én jól akarom érezni magam, és nekem senki ne mondja meg, mit csináljak.

 

Ezek valós emberi igények, az autonómiára szükségünk van, és amennyiben ez gyermekkorban sérül, komoly károkat okozhat. Szükségünk van arra, hogy érezzük, urai vagyunk egy helyzetnek, és szabad akaratunk van eldönteni, hogy mit szeretnénk tenni és mit nem. Viszont ahogy a pszichológiában szinte minden, itt is tartományokról, skálákról beszélünk. Ha egy tízes skálán képzeljük el az autonómiát, akkor a 10-es szint azt jelentené, hogy szuperül önálló vagyok, csak azt csinálom, ami nekem jó, de nincsenek kapcsolatok az életemben, nem tudok megmaradni egy munkahelyen, egyedül töltöm a hétvégéket, és még sorolhatnám. Biztos, hogy ennyire önállóak akarunk lenni? Viszont ha a 10-es szinttel belekezdek egy párkapcsolatba vagy munkaviszonyba, nagy valószínűséggel sok frusztráció fog ott keletkezni bennem és/vagy a környezetemben.

 

Ezért van mindannyiunknak szüksége az önismeretre és önfejlesztésre. Nem azért, hogy szép legyen a kirakat, hanem hogy élhessem azt a minőségi életet, amire vágyom. Ezért kulcsfontosságú az érzelmi intelligencia szerepe, és ezért elengedhetetlen az alkalmazkodási képesség jelenléte az életünkben. A jó hír az, hogy rengeteg anyag elérhető az interneten, a könyvesboltokban, amivel megvalósítható az önfejlesztés, de rengeteg a nagyon jó szakember is – pszichológusok, coachok és még sokan mások. Az biztos, hogy ugyanúgy, mint bizonyos szépészeti beavatkozások esetén, 1-2 alkalom nem elég, illetve időközönként vissza kell járni megújítani a hatást, ugyanúgy valós és tartós változást a pszichológiai folyamatokban sem lehet elérni egyik napról a másikra

 

Néha azért elcsodálkozom azon, hogy az senkinek nem furcsa, hogy a haj nő, ezért havonta vissza kell térni a fodrászhoz, viszont az én szakmámban gyakran hangzik el az a kérdés, hogy miért nem elég 2-3 alkalom, vagy miért nem elég egy életben egyszer szakmai támogatást kérni. 

 

„Aki önmagát megtalálja, megtalálja az utat a másik ember felé is.”  – Adalbert Ludwig Balling

 

Kovács E. Zsófia 

Pszichológus, szervezetfejlesztő

 

További cikkek olvashatók itt.