Várakozás és készülődés

2023.12.01.


Az Advent a várakozásról szól, illetve felkészülünk mindenféle formában a Karácsonyra: nagytakarítunk, nagybevásárlást végzünk, sütünk-főzünk, ajándékokat vásárolunk és csomagolunk be és végül felállítunk egy karácsonyfát is. Miért tesszük mindezt? Csupán a dísz és pompa kedvéért? Nem, sokkal inkább a kapcsolatainkért, a szeretetért. Mert él egy kép a fejünkben, hogy mit jelent számunkra a szeretet és ezt mindenféle formában szeretnénk megvalósítani. 


Ugyanezt tesszük az üzleti életben is. Él a fejünkben egy kép (tudatosan, vagy kevésbé), hogy milyen a “jó állapot” a szakmai életünkben. A célállomás. Ennek megfelelően éltünk és tevékenykedtünk ebben az évben és ennél még jobb évet szeretnénk 2024-ben. Ehhez mérten újabb tervezés indul – kitűzzük az új célokat, felállítjuk a stratégiákat és megtervezzük a költségkeretet is. Mindezt azzal a reménnyel, hogy 2024 egy sikeres év legyen.

 

Milyen pszichológiai kihívásokkal érdemes számolni? Számos előrejelzés publikálva lett már olyan oldalakon, mint a Forbes, Harvard Business Review, Gartner, LinkedIn és hasonlók. Van néhány elem, amelyik mindegyikben közös. Az 5 leggyakrabban emlegetett kihívást közzé tesszük mi is, hogy ennek mentén még hatékonyabb legyen a stratégiai tervezés:

 

1. A mesterséges intelligencia jelenléte felzaklatja az emberi erőforrást

Objektív szempontból a számokat mindenképpen befolyásolhatja a mesterséges intelligencia jelenléte – az eszközök, amiket használunk és/vagy bevezetünk, azt a célt szolgálják, hogy nőjjön a produktivitás és csökkenjen az emberi erőforrás költsége. Természetesen, először ez azzal jár, hogy az új eszközök több költséget eredményeznek, az ehhez szükséges szaktudás úgy szintén. De bízunk abban, hogy ha beáll a rend, megtérül a befektetés. 

 

Hogyan hat mindez az emberi erőforrásra? Szubjektív értelemben keletkezhet káosz és zűrzavar – például szorongás, hogy mi lesz a munkahelyemmel, mi lesz, ha nem tudom kezelni az új eszközöket, hogyan érint engem ez a változás, mit kell másképp tennem ezentúl. És már meg is érkeztünk egy belső ellenálláshoz. Mert sok esetben a változás annak a fejében, akiéből kipattant, remek ötletnek tűnik, azok fejében, akik végre fogják hajtani, pedig elzárkózást. Egy megfelelő pszichológiai stratégia csökkentheti a szakadékot az ötletgazda és kivitelezők lelkesedése között.

 

2. A térben és időben eltérő helyen dolgozó kollégákat kihívás egységben tartani

Pár éve a munkahelyi élet abból állt, hogy bementünk mindannyian 8-ra az irodába, leültünk az asztalunkhoz és nap végéig végeztük a feladatainkat. A home office virágkorát éli, ma már térben és időben nem egyértelműek a munkahelyi keretek. Egy vezető számára kihívást jelenthet egyben tartani a csapatot, felügyelni a munkát, biztosítani a szükséges támogatást. Ez csökkent teljesítményt és alacsony elkötelezettséget eredményezhet úgy a vezetőben, mint a csapattagokban. A team coaching segíthet abban, hogy egységesen definiáljuk a problémát és az elérni kívánt célt, illetve fejlesszük interperszonális készségeinket, majd közösen akcióterveket fogalmazzunk meg.

 

3. Számos szakmában átképzésekre és továbbképzésekre lesz szükség

Az élethosszig tartó tanulás ma már széleskörben elterjedt kifejezés és még a motiváció is legtöbb esetben megvan hozzá. De hogyan tegyük mindezt? 2 gyakori attitűdöt tapasztaltam a vállalati közegben: 

a. nem költünk most képzésekre, mert meg kell húzni a nadrágszíjat. Majd ha lesz nagyobb keret, lesz képzés is

b. menjen aki akar és amire akar, mert év végéig el kell költeni a betervezett összeget. Egyik munkavállaló a harmadik képzését végzi, a másik még egyen sem vett részt.

 

A stratégiai tervezés egyre fontosabb lesz a képzések terén is, mert a technológia gyors fejlődésével már nem extra juttatásnak számít elküldeni egy munkavállalót valamilyen képzésre, hanem elengedhetetlen lesz az üzleti fejlődés szempontjából. Az üzleti célokhoz igazított képzési terv és portfólió segíti egyrészt a fejlődés tempójának növelését, másfelől a befektetett összeg megtérülését. És ez nemcsak Nyugat, ez Magyarország is.


4. A változásokra gyorsan és hatékonyan kell reagálni

Peter Drucker szerint „A kultúra megeszi a stratégiát reggelire.” Születhetnek szuperebbnél szuperebb ötletek, jöhetnek vissza nem térő lehetőségek, fektethetünk az irodaház felújításába, a gyümölcsnapok megszervezésébe és még sorolhatnánk – amennyiben nincs megfelelő változáskezelési stratégia egy szervezet életében, az emberek nem fognak  katonasorba sorakozni és követni a vezetést minden irányba. A külső változásokra akkor tud gyorsan reagálni egy vállalat, ha a belső változtatást is ugyanazzal a hatékonysággal működteti.


5. A munkahelyi jóllét és mentális egészség támogatása már nem opció a cégek számára

2020-2023-ban az ember figyelmét a következő számok és információk irányították: megbetegedések, korlátozások, halálesetek, árak, háború, politikai vélemények, szexuális irányultsággal kapcsolatos nézőpontok, viták, otthoni oktatás, klímaváltozás és még sorolhatnánk. Azok az emberek, akik ezeket a híreket olvassák a reggeli kávé mellett és nézik a híradóban az esti elalvás előtt, dolgoznak a mi csapatunkban. Sőt, mi magunk is közéjük tartozunk. 


Mindeközben pedig az üzleti számok csak nyomnak, hogy többet és többet kellene. A magasabb profithoz magasabb teljesítmény kell. A magasabb teljesítményhez mentális jóllét kell. A környező világ pedig mindkettőt támadja. Ezért nem opció már ez a téma a 2024-es évben. A stresszkezelést támogató egyéni és csoportos programok pozitívan befolyásolják egy vállalat produktivitását.

 

“Ami megfelelő mértékű kihívás ma, az holnap vagy egy hét múlva már túl sok vagy túl kevés lesz, függően a hangulatunktól, az egészségünktől és a testi erőnlétünktől. A képességeinkben megmutatkozó fluktuáció normális jelenség, ráadásul a képességek még futás közben is változhatnak, ahogy éppen remekül vagy nagyon rosszul érezzük magunkat.” Csíkszentmihályi Mihály

 

Kovács E. Zsófia

Pszichológus, szervezetfejlesztő

 

További cikkek olvashatók itt.